Rooswouters

Over dit project

Laat moederschap is riskant. Daarom moet de overheid vrouwen stimuleren om al tijdens hun studie zwanger te worden, vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

 

Het is de vraag of dat lukt: „Vrouwen willen eerst hun schaapjes op het droge.”

„Het moet niet gekker worden”, zo reageert Carmen Breeveld op het voorstel van de RVZ om bij studentenhuizen standaard kinderopvang aan te bieden. Dit om vrouwen ertoe te bewegen jonger aan kinderen te beginnen.

De gemiddelde leeftijd waarop hoogopgeleide vrouwen hun eerste kind krijgen is 34 jaar. Te oud, zegt de gezondheidsraad. De vruchtbaarheid neemt na het dertigste af, de medische problemen nemen toe.

Toch is het geen goed idee om studenten aan te moedigen om kinderen te krijgen, vindt Breeveld (41), zwarte zakenvrouw van het jaar in 2003 en directeur van wervingsbureau Team Care: „Studenten zijn er psychisch nog niet klaar voor. Bovendien kunnen ze het wel vergeten om daarna nog een baan te vinden.”

Volgens Breeveld, die goed is ingevoerd in de problemen van de carrièrevrouw, is de volgorde die zijzelf koos aan te raden. Ze heeft eerst een paar jaar gewerkt, voor ze op haar dertigste haar eerste kind kreeg. „Ik had me al bewezen dus mijn werkgever wilde me graag terug.”

Publiciste Roos Wouters (32) vindt het goed dat de overheid maatregelen treft voor studenten. Zij en haar man kregen hun eerste kind toen Wouters nog studeerde en zij 25 was. „Voor zwangerschapsverlof kom je niet in aanmerking, ik moest geld lenen voor een extra studiejaar.”

Hoe bewust de keuze voor kinderen ook was voor Wouters en haar man, ze hadden vervolgens moeite om hun ambities waar te maken. „Afstuderen lukte mij uiteindelijk wel. Als je jezelf serieus neemt, moet je Mijn man wilde niet fulltime werken, wij wilden samen voor de kinderen zorgen. Maar in je eerste baan moet je voltijds werken, anders kom je er gewoon niet tussen. Ik werd gewantrouwd omdat ik al moeder was. Mijn eerste baantje was als receptioniste.”

Wouters is lid van de politieke debatclub Lux Voor en heeft zich met een groep vrouwen aangeboden als feministische denktank voor de overheid. – ’om te voorkomen dat altijd maar weer de generatie van Dresselhuys om raad wordt gevraagd’. Ze heeft zelf ook meegedacht over de adviezen van de raad.

De stimuleringsmaatregelen die nu bestaan werken laat moederschap juist in de hand, zegt Wouters. Zorgverlof en belastingaftrek zijn alleen maar nuttig als je al een tijd werkt. Dan zijn vrouwen al vaak de dertig gepasseerd. Bovendien is een betaalbaar huis vinden voor twintigers met kinderen een probleem. Daar zou de overheid maatregelen kunnen treffen, zegt ook de Raad voor de Volksgezondheid.

Wouters, die inderdaad de eerste jaren krap woonde, heeft nergens spijt van. Ze geniet van de kinderen –nu zes en twee– en ze werkt meer dan fulltime aan allerlei projecten. Als zelfstandige is ze in staat om zelf haar tijd in te delen. „Zo onbevangen als wij eraan begonnen doet haast niemand. De mentaliteit bij hoger opgeleide vrouwen is dat je eerst je schaapjes op het droge moet hebben; goede baan, leuke man, goed huis. Daar ben je echt pas halverwege de dertig. Bovendien leggen vrouwen de lat zo hoog, dat ze vaak nog ouder zijn. Ik schrok toen ik in het rapport las over de risico’s van laat moederschap.”

httpss://www.rooswouters.nl/2008/06/goede-baan-leuke-man-fijn-huis-en-dan-pas-een-kind-trouw-maart-2007/

 

Geen reactie's

Geef een reactie